مساله زیبایی همواره یکی از بزرگترین دغدغه های ذهنی بشر بوده و هست. از سالیان پیش تا امروز، اجداد ما به روش های مختلفی سعی بر این داشتند که بتوانند خود را آراسته کرده و زیبا نشان دهند.همه ما می دانیم که وجود موهای سالم و زیبا یکی از پارامترهای بسیار تاثیر گذار و قطعی در زیبایی افراد است.

درمان ریزش مو

مساله زیبایی همواره یکی از بزرگترین دغدغه های ذهنی بشر بوده و هست. از سالیان پیش تا امروز، اجداد ما به روش های مختلفی سعی بر این داشتند که بتوانند خود را آراسته کرده و زیبا نشان دهند. البته ذکر این مطلب کاملاً صحیح است که زیبایی امری نسبی است و معیار قاطع و مشخصی برای آن وجود ندارد؛ اما تقریباً همه ما می دانیم که وجود موهای سالم و زیبا یکی از پارامترهای بسیار تاثیر گذار و قطعی در زیبایی افراد است. آراستن موها، تغییر رنگ آنها به رنگ های متنوع و … ، همگی از جمله آرایش و پیرایش موها به شمار می روند و به افراد کمک می کنند که زیباتر به نظر برسند.

اما در این میان، مساله ریزش مو یکی از جدی ترین معضلاتی است که امروزه بسیاری از افراد را از زن و مرد گرفته در سراسر جهان درگیر کرده است، مساله ریزش مو می باشد. ما در این مقاله سعی داریم که به بررسی علت ریزش مو، رفع ریزش مو، راه هاي جلوگيري از ريزش مو و … پرداخته و راه هایی را جهت درمان ریزش مو در زنان و مردان ارائه نمائیم و ببینیم که چگونه از ریزش مو جلوگیری کنیم.

ریزش مو بطور کلی می تواند هم موی سر و هم موی کل بدن افراد را تحت تاثیر قرار دهد و بصورت موقت یا دائمی باشد. ریزش مو می تواند در نتیجه وراثت، تغییرات هورمونی، برخی درمان های پزشکی یا بصورت طبیعی و در پی افزایش سن اتفاق بیفتد. بطور کلی هر کسی ممکن است موهای سر یا بدن خود را از دست بدهد، اما این مشکل معمولاً در مردان شایع تر است.

طاسی یا ریزش موی شدید

طاسی یا ریزش موی شدید، معمولاً به ریزش بیش از حد مو از پوست سر در افراد اشاره دارد. ریزش موی ارثی با افزایش سن را می توان از شایع ترین دلایل ریزش مو یا طاسی دانست. برخی از افراد ترجیح می دهند اجازه دهند ریزش موی خود قبول کرده و برخی دیگر ممکن است آن را با مدل مویی خاص، آرایش، کلاه یا روسری بپوشانند؛ همچنین برخی افراد با مشورت با پزشک از یکی از درمان های موجود برای جلوگیری از ریزش بیشتر مو یا بازگرداندن موهای از دست رفته و رشد مجدد استفاده می کنند.

علل ریزش مو

بطور کلی نمی توان یک مشکل خاص را دلیل ریزش مو در همه افراد دانست. افراد معمولاً روزانه 50 تا 100 تار مو از دست می دهند. این مقدار معمولاً قابل توجه نیست زیرا موهای جدید همزمان در حال رشد هستند. ریزش مو در واقع زمانی اتفاق می افتد که موهای جدیدی جایگزین موهای ریخته شده نشوند. بطور کلی می توان گفت که ریزش مو معمولاً به یک یا چند مورد از عوامل زیر مرتبط است:

  • سابقه خانوادگی و وراثت:

شایع ترین علت ریزش مو می تواند یک بیماری ارثی باشد که با افزایش سن در افراد اتفاق می افتد. این بیماری در پزشکی با آلوپسی آندروژنیک، طاسی با الگوی مردانه و طاسی با الگوی زنانه نامیده می شود که معمولاً به تدریج و در الگوهای قابل پیش بینی رخ می دهد و به شکل عقب نشینی خط مو و لکه های طاسی در مردان و نازک شدن موها در امتداد تاج سر در زنان ظاهر می شود.

  • تغییرات هورمونی و شرایط پزشکی:

شرایط مختلفی از جمله شرایطی مانند تغییرات هورمونی ناشی از بارداری، زایمان، یائسگی و مشکلات تیروئید و … ، می تواند باعث ریزش موی دائمی یا موقت در افراد شود.

  • استفاده از داروها و مکمل ها:

ریزش مو می تواند یکی از عوارض جانبی مصرف برخی داروها باشد، مانند داروهایی که برای درمان سرطان، آرتریت، افسردگی، مشکلات قلبی، نقرس و فشار خون بالا و … استفاده می شوند.

  • استرس بالا در یک حادثه:

بسیاری از افراد چندین ماه پس از یک شوک فیزیکی یا احساسی، می تواند علت نازک شدن مو در افراد باشد. البته این نوع ریزش مو موقتی است.

  • مدل مو و پیرایش آن:

آرایش بیش از حد مو یا مدل مویی که موهای فرد را بکشد، می تواند باعث نوعی ریزش مو به نام آلوپسی کششی شود. مدل های آسیب زننده بصورت دائمی و استفاده از روغن ها و لوسیون های نامرغوب و دمای بالای ناشی از اتوها، سشوارها و … نیز می تواند علت ریزش شدید مو در افراد باشد.

همچنین می توان موارد زیر را از جمله علت های شایع ریزش مو در افراد دانست:

  • سابقه خانوادگی طاسی از طرف خانواده های مادر یا پدر
  • سن فرد
  • کاهش وزن قابل توجه
  • برخی شرایط پزشکی مانند دیابت و لوپوس
  • فشار
  • تغذیه نامناسب

علائم ریزش مو

بطور کلی نمی توان گفت که همه افرادی که درگیر ریزش موی معمولی یا ریزش موی شدید هستند علائم یکسانی را تجربه می کنند ریزش مو بسته به اینکه چه چیزی باعث ریزش مو می شود، می تواند به طرق مختلف ظاهر شود. این اتفاق ممکن است بطور ناگهانی یا تدریجی در فرد ظاهر شود و فقط پوست سر یا کل بدن را تحت تاثیر قرار دهد.

علائم و نشانه های ریزش مو ممکن است شامل موارد زیر باشد:

نازک شدن تدریجی بالای سر: این نوع ریزش، شایع ترین نوع ریزش مو است که با افزایش سن، افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. در مردان، موها اغلب در خط موی پیشانی شروع به عقب رفتن می کنند. در زنان معمولاً مخصوصاً زنان مسن تر، عقب نشینی خط مو از علائم شایع خواهد بود.

نقاط طاسی دایره ای یا تکه تکه ای: برخی از افراد به صورت نقاط طاسی دایره‌ای یا تکه‌ای روی سر، ریش یا ابرو موهای خود روبرو می شوند. در این نوع ریزش معمولاً بخش درگیر، دچار سوزش یا خارش می شود.

سست شدن ناگهانی مو: یک شوک فیزیکی یا روحی می تواند باعث سست شدن مو شود و در هنگام شانه کردن یا شستن موها یا حتی پس از یک کشیدن ملایم، تعدادی مو بیرون بیاید. این نوع ریزش مو معمولاً باعث نازک شدن کلی مو می شود اما اغلب موقتی است.

ریزش موی تمام بدن: برخی از شرایط و درمان‌های پزشکی، مانند شیمی‌درمانی ها برای درمان انواع سرطان، می‌تواند منجر به ریزش مو در سراسر بدن شود. در این نوع  ریزش موها معمولاً دوباره رشد می کنند.

درمان ریزش مو

حال که با ریزش مو، انواع آن و علائم آن آشنا شدیم، بهتر است که به بررسی روش های درمان ریزش مو پرداخته و ببنیم که برای ریزش مو چه کنیم؟ قطعاً اولین قدم در درمان، تشخیص بیماری است.

تشخیص ریزش مو

بطور کلی برای تشخیص، پزشک احتمالاً بیمار را معاینه فیزیکی می کند و در مورد رژیم غذایی، روال مراقبت از مو، و سابقه پزشکی و خانوادگی وی سوالاتی از او می پرسد. همچنین ممکن است تست های زیر را نیز برای تشخیص بهترتوصیه کند:

آزمایش خون: این آزمایش ممکن است به کشف شرایط پزشکی که می تواند باعث ریزش مو شود کمک کند.

تست کشش: پزشک به آرامی چند ده تار مو را می کشد تا ببیند چند تا مو بیرون می آید. این کار به تعیین مرحله فرآیند ریزش کمک می کند.

بیوپسی پوست سر: پزشک نمونه هایی را از پوست یا چند تار مو کنده شده از پوست سر می گیرد تا ریشه مو را زیر میکروسکوپ بررسی کند. این کار می تواند به تعیین اینکه آیا عفونت باعث ریزش مو شده است کمک کند.

میکروسکوپ نوری: پزشک در این حالت از ابزار خاصی برای بررسی موهای کوتاه شده در پایه آنها استفاده می کند. میکروسکوپ به کشف اختلالات احتمالی ساقه مو کمک می کند.

درمان های ریزش مو

در حال حاضر درمان های موثری برای برخی از انواع حالت های ریزش مو در دسترس است. با استفاده از این درمان ها ممکن است بتوان روند ریزش مو را معکوس کرد یا حداقل آن را کاهش داد. در برخی شرایط، مانند ریزش موی تکه‌ای یا همان آلوپسی آره‌آتا، موها ممکن است بدون درمان در عرض یک سال دوباره رشد کنند. درمان ریزش مو شامل درمان با داروها و درمان با روش های جراحی می باشد که به بررسی هریک از آنها خواهیم پرداخت.

درمان ریزش مو با دارو

اگر ریزش موی فرد ناشی از یک بیماری زمینه ای باشد، ابتدا درمان آن بیماری ضروری خواهد بود و اگر مصرف داروی خاصی باعث ریزش مو در فرد شده باشد، ممکن است پزشک به بیمار توصیه کند که مصرف آن را برای چند ماه متوقف کند.

در حال حاضر برای درمان طاسی الگوی ارثی داروهایی در دسترس هستند که از جمله رایج ترین آنها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

ماینوکسیدیل :

فوم ماینوکسیدیل ۵ درصد  و فوم ماینوکسیدیل 2 درصد یک دارو یا محصول درمانی بدون نسخه و قویترین محلول رویش مجدد مو است که به شکل مایع، کف و شامپو عرضه می شود. بهتر است برای اثربخشی بیشتر، زنان یک بار در روز و مردان دو بار در روز ، محصول را روی پوست سر خود بمالند. بسیاری از افراد حالت فومی را ترجیح می دهند چرا که می توانند در هنگام خیس بودن مو از آن استفاده کنند.

محصولات حاوی ماینوکسیدیل به رویش مجدد موها کمک کرده و سرعت ریزش را در آنها کاهش می دهد. دوره استفاده از این محصول برای جلوگیری از ریزش بیشتر مو و شروع رشد مجدد مو، حداقل شش ماه طول می کشد. البته ممکن است چند ماه یا بیشتر طول بکشد تا مشخص شود که آیا درمان با ماینوکسیدیل برای فرد مؤثر است یا خیر. از عوارض جانبی احتمالی این محصول می توان به تحریک پوست سر و رشد موهای ناخواسته در صورت و دست اشاره نمود.

فیناستراید:

فیناستراید یک داروی تجویزی جهت درمان ریزش مو مردان است. فرد باید روزانه آن را به صورت قرص مصرف نماید. بسیاری از مردانی که فیناستراید مصرف می کنند کاهش ریزش مو را تجربه می کنند و برخی ممکن است رشد موهای جدید را نیز تجربه کنند. از عوارض جانبی نادر فیناستراید می توان به کاهش میل جنسی و عملکرد جنسی و افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات اشاره نمود. زنانی که باردار هستند یا ممکن است باردار باشند باید از دست زدن به قرص های له شده یا شکسته این دارو خودداری کنند.

جلوگیری از ریزش مو

بطور کلی باید گفت که بیشتر طاسی ها که به دلیل ژنتیک یعنی طاسی با الگوی مردانه و طاسی با الگوی زنانه ایجاد می شوند قابل پیشگیری نیست اما رعایت این نکات ممکن است به افراد در جلوگیری از بروز سایر مدل های ریزش مو کمک کند:

ملایمت با موها: هنگام برس زدن و شانه کردن، به خصوص زمانی که موها خیس هستند، باید از گیره گیر استفاده کرد و از کشیدن موها خودداری نمود. یک شانه با دندانه پهن ممکن است به جلوگیری از کندن موها کمک کند. دوری از ابزارهای حرارتی مانند سشوار، اتو مو، بابلیس ها و … نیز می تواند موثر واقع شود.

شامپو ضد ریزش مو: استفاده از شامپوهای ضد ریزش می توانند تا حدودی ریزش مو را کنترل کرده و یکی از کارآمدترین روش ها در درمان خانگی ریزش مو باشند. شامپوهای هگور، فولیکا، سریتا و .. جز بهترین شامپوهای ضد ریزش مو در ایران هستند.

داروها: آگاهی در مورد داروها و مکمل هایی که ممکن است باعث ریزش مو شوند.

اشعه های خورشید: محافظت از موها در برابر نور خورشید و سایر منابع نور ماوراء بنفش.

عدم مصرف دخانیات: برخی از مطالعات ارتباط بین سیگار کشیدن و طاسی را در مردان نشان می دهد.

درمان های خاص: اگر فردی تحت درمان با شیمی درمانی باشد، بهتر است از پزشک خود در مورد کلاه خنک کننده بپرسد. این کلاه می تواند خطر ریزش مو را در طول شیمی درمانی کاهش دهد.

درمان های جراحی ریزش مو

در شایع ترین نوع ریزش موی دائمی، فقط قسمت بالای سر فرد تحت تاثیر قرار می گیرد. کاشت مو یا جراحی ترمیم می تواند از موهایی که باقی مانده است نهایت استفاده را ببرد.

کاشت مو:

در طی عمل کاشت مو، یک متخصص پوست یا جراح زیبایی مو را از قسمتی از سر که دارای مو با تراکم بالا است جدا می کند و آن را به یک نقطه طاسی پیوند می دهد. هر تکه مو یک تا چند تار مو دارد که به آنها میکروگرافت و مینی گرافت می گویند. گاهی اوقات یک نوار بزرگتر از پوست حاوی چندین گروه مو گرفته می شود. این روش نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارد، اما کمی دردناک است، بنابراین برای کاهش هر گونه ناراحتی در فرد یک داروی آرام بخش به وی داده می شود.

خطرات احتمالی این عمل شامل خونریزی، کبودی، تورم و عفونت است. برخی افراد ممکن است برای رسیدن به اثر مورد نظر به بیش از یک عمل جراحی نیاز داشته باشند اما در نهایت ریزش موی ارثی با وجود جراحی در نهایت پیشرفت خواهد کرد.

لیزر درمانی

سازمان غذا و دارو یک دستگاه لیزر سطح پایین را به عنوان درمان ریزش موی ارثی در مردان و زنان تایید کرده است. چند مطالعه کوچک نشان داده است که این روش تراکم مو را در افراد بهبود می بخشد. لازم به ذکر است که برای نشان دادن اثرات طولانی مدت به مطالعات بیشتری نیاز است.

مزوتراپی مو

مزوتراپی مو تزریق مستقیم ویتامین ها، مواد معدنی مانند کلسیم، ید، منگنز، مس، روی، سلنیوم، آهن، پتاسیم و … وعوامل مرتبط با لایه کراتین پوست، اسیدهای آمینه و گشادکننده های سطحی مورد نیاز برای احیاء، رشد و نمو مو است. مزوتراپی برای احیای پوست سر و مو بسیار موثر است و امروزه یکی از محبوب ترین روش ها در حوزه زیبایی مدرن و در مبارزه با مشکلات مختلف ریزش مو محسوب می شود و راهی مناسب برای تقویت موها می باشد.

پی آر پی مو

PRP  یا پلاسمای غنی از پلاکت ، یک درمان ریزش مو پزشکی سه مرحله ای است که در آن خون فرد گرفته، پردازش و سپس به پوست سر تزریق می شود. برخی از متخصصین جامعه پزشکی فکر می کنند که تزریق پی آر پی باعث رشد طبیعی مو شده و با افزایش خون رسانی به فولیکول مو و افزایش ضخامت ساقه مو باعث حفظ آن می شود. گاهی اوقات این روش با سایر روش ها یا داروهای ریزش مو ترکیب می شود و موجب رویش مجدد مو در افراد می گردد.

هیر فیلر چیست؟

هیر فیلر یا پودر پرپشت کننده مو راهی دائمی برای اصلاح نواحی از پوست سر هستند که مستعد طاسی و نازک شدن مو هستند. این روش می تواند تصوری از موهای پرپشت و درخشان ایجاد کنند و موهای یک سر را به شکوه قبلی خود بازگردانند. هیر فیلر را می توان به روش های مختلف و با استفاده از تکنیک های مختلف انجام داد. یکی از روش ها فرآیند میکروپیگمنتیشن پوست سر است. میکروپیگمنتیشن پوست سر یا همان SMP ، فرآیندی است که شامل مقادیر کمی رنگدانه است که به پوست سر تزریق می شود.

امپول برای رشد سریع موی سر

درمان با آمپول در واقع درمانی برای موهای ضعیف، نازک و آسیب دیده است. آمپول ها ویال های ریز پر از مایعی هستند که به پوست سر مالیده می شوند. یک آمپول باید بلافاصله پس از باز کردن مصرف شود. درمان با آمپول یک دوره زمانی خاص طول می کشد و هدف آن حل یک مشکل خاص یا حتی چند مشکل به طور همزمان است. آمپول ها به عنوان یک درمان یکباره و چرخه ای در نظر گرفته می شوند، و نمی توان آنها را به طور مداوم استفاده نمود.

کمبود کدام ویتامین باعث ریزش مو میشود؟

بطور کلی بدن انسان برای عملکرد صحیح خود به انواع و اقسام ویتامین ها و مواد معدنی نیاز دارد؛ اما کمبود برخی از ویتامین ها می تواند مشکلات خاصی را در بدن افراد ایجاد نماید. برای مثال کمبود ویتامین ها A ، D ، C ، E ، B و بیوتین می تواند موجب ریزش مو در افراد گردد.

استفاده از مواد طبیعی برای تقویت مو

استفاده از بعضی مواد خوراکی طبیعی می تواند در کاهش و جلوگیزی از ریزش مو بسیار موثر باشد. از این دسته مواد می توان به اکسیر زعفران اشاره کرد.

مشایخ
مدیر سایت

...

دیدگاه خود را بنویسید

آدرس ایمیل شما به دیگران نمایش داده نمیشود*

تاکنون دیدگاهی در مورد این مطلب ثبت نشده است!